Hazai pályázatok 2017 – 2019.

2020/2021. tanév:

Határon átnyúló pályázat vezetője a Deák Alapítvány

Startup+ SKHU – verseny és vállalkozói képzés
magyar és szlovákiai szakiskolásoknak

„Start Up Competition + Development of Entrepreneurial Competences in Vocational Schools of the Border Region”

Projekt áttekintés

Együttműködő partnerek a projekt megvalósításában

• Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskoláért Alapítvány, Magyarország
  • TANDEM, n. o. fejlesztő és képző nonprofit szervezet, Szlovákia
  • Interregio Forum Egyesület, Magyarország
  • INTERREG SKHU

Projekt összefoglaló

A projekt célja

A projekt célja az SKHU régióban az alapvető vállalkozói kompetenciák fejlesztése a végzős szakiskolások körében, kiemelten határ-közeli, vidéki iskolák bevonásával. Célunk, hogy a résztvevő diákok jobban megismerjék saját erősségeiket, fejlesszék vállalkozói szemléletüket és ismereteiket, valamint képesek legyenek megmutatni magukat, ötleteiket. Az aktív részvétel eredményeként várhatóan képesek lesznek a tudatosabb munkahelyválasztásra, innovatív startup kezdeményezésekhez való kapcsolódásra.

A projekt hatóköre, terjedelme

A projektben 6 szlovákiai és 6 magyar szakiskolai intézmény vehet részt, intézményenként maximum 30 diák és 3 pedagógus (mentor) bevonásával. Összesen tehát maximum 12 iskola, 360 diák és 36 mentor vehet részt a versenyben, ahol a résztvevő diákok 3 fős csapatokban versengenek.

A projekt ütemezése

2021 január végéig: résztvevő iskolákkal való együttműködési megállapodás

2021 február: pedagógusok tájékoztatása, mentorképzés (3 nap) és tabletek eljuttatása

2021 március-május: verseny 1. fordulója (8 hét), majd záró rendezvények

Az 1. fordulóban minden egyes iskola pontosan egy másik iskola diákjaival verseng, azaz a résztvevő iskolák párban versenyeznek egymással. Így összesen 3×2 iskola verseng Szlovákiában és 3×2 iskola verseng Magyarországon az első fordulóban.

2021 október-november: verseny 2. fordulója (6 hét), majd nemzetközi zárórendezvény

A 2. fordulóba az 1. forduló legeredményesebb csapatai jutnak tovább, és tervezetten a legjobb 12 csapat mérheti össze tudását a nemzetközi döntőben.

A projekt különlegessége

• 3 fős csapatok versenyeznek, akik virtuális vállalkozást alapítnak
  • a résztvevők interaktív digitális oktatási anyagot kapnak tableten
  • mentor-pedagógusok támogatják a csapatokat
  • a digitális tananyag tanulásával, a feladatok elvégzésével virtuális pénzt gyűjtenek a résztvevők
  • a képzési modulok végén gyakorlati projektfeladatokat (PPT prezentáció/rövidfilm) hoznak létre, amik a virtuális piactérre kerülnek fel
  • a tanulással gyűjtött virtuális pénzt befektethetik a virtuális piactéren más csapatok projekttermékeibe és további haszonra tehetnek szert
  • a verseny végén az összegyűjtött virtuális pénzt valódi ajándékokra válthatják be

Célzott kompetenciák és szemléletfejlesztés:

• egyéni erősségek, komparatív előnyök felismerése
  • együttműködési készség, csapatszellem
  • visszajelzés adás, egymástól tanulás
  • kreativitás, gyakorlati szemlélet és megvalósítás
  • problémamegoldás, döntéshozatal
  • fenntartható fejlődés szemlélete, környezettudatosság

Kompetenciákhoz igazodó képzés: a tananyag főbb témái:

• önismeret, érdeklődési kör, erősségek
  • prezentáció készítés és prezentálás
  • csapat, együttműködés, egyediség, közös alkotás
  • videó készítés: forgatókönyv, rendezés, szerkesztés
  • vállalkozási ötlet kidolgozás, sikeresség, agilitás, értékteremtés
  • piaci validálás, üzleti modell, fenntarthatóság

Jelen projektet, ezt megelőző hasonló projektek eredményeire és tapasztalataira alapoztuk, melyek segítik a gördülékeny megvalósítást és eredményességet a résztvevő intézmények és diákok számára egyaránt.

2017/2018. tanév:

1. Rotary Club Győr Alapítvány támogatásával vettünk részt az 53. Nemzetközi Tanirodai Kiállításon
  2. Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek támogatása: A Kisalföld Fogyasztóvédelmi Egyesülettel közösen egy Fogyasztóvédelmi témájú kisokos összeállítása, fogyasztóvédelmi vetélkedő szervezése

Reformáció Emlékbizottság támogatása:

Reformáció határok nélkül

1. Ami él, annak meg kell újulnia
  2. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata: Nemzetközi Tanirodai Kiállításon való részvétel támogatása

2018/2019. tanév

1. Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek támogatása: A Kisalföld Fogyasztóvédelmi Egyesülettel közösen egy Fogyasztóvédelmi témájú kisokos 2. kiadása, fogyasztóvédelmi vetélkedő szervezése
  2. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata: 1. Európai Nemzetközi Tanirodai Kiállításon való részvétel támogatása
  3. Kantharosz Közhasznú Alapítvány támogatása a Nemzetközi Kiállításra való felkészülés, illetve az utazás támogatása

Elnyert pályázatok: